Smakowita konfitura jeżynowo-borówkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Sezon owocowy w pełni... Przetworami domowymi piwniczkę na zimę zapełnij;) Polecam mój przepis na Smakowitą konfiturę jeżynowo- borówkową. Gdy nadejdą zimowe wieczory i otworzysz słoiczek z konfiturą... Czas lata powróci w smaku tych letnich owoców.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jeżyny

    500 gramów
  • borówki

    500 gramów
  • cukier

    1.5 szklanki
  • żelatyna deserowa

    40 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotuj wyparzone i osuszone słoiki.

2. Owoce umyj, rozdrobnij.

3. Do owoców dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj.

4. Owoce ciągle mieszaj, zagotuj.

5. Do gotujących się owoców wsyp cukier i dobrze wymieszaj, zagotuj.

6. Garnek z konfiturą zdejmij z palnika. Wymieszaj do zaniknięcia piany lub pianę usuń.

7. Gorącą konfiturę wlej do słoików.

8. Słoiki dobrze pozakręcaj. Poodwracaj słoiki dnami do góry.

9. Ostudzoną konfiturę w słoikach możesz schować w piwniczce.
Życzę smacznego!

Dotamisio
Jeśli masz więcej owoców, podwój proszę porcję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat