Smak dzieciństwa: chruściki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    500 gram
  • ocet

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieć ze sobą. Ciasto rozwałkuj cieniutko. Podsypuj je jednak jak najmniejszą ilością mąki, w innym przypadku na tłuszczu będzie tworzyła się piana.

Wykraj nożem podłużne paski o kształcie równoległoboku. Każdy z nich natnij na środku i przełóż jeden koniec tak, by powstał supełek. Wykrajane chruściki przykryj ściereczką, aby nie dopuścić do ich wyschnięcia.

Smaż na złoty kolor na gorącym tłuszczu (smalcu lub oleju). Usmażony chrust wyłóż na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej z prawdziwą wanilią).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 30.01.2013 07:51
super
Dorian 30.01.2013 07:51
super
natalia.doradca 19.01.2013 09:46
pychotka takie ciacha
justys759 16.10.2012 19:37
pycha
Simeo 16.10.2012 18:57
lubię to
Iwka 16.10.2012 17:44
to też mój smak dzieciństwa
Sylwia26 16.10.2012 17:32
pięknie i smakowicie wyglądają :)
Sylwia56 16.10.2012 17:09
u mnie też faworki
kulinarny smak 16.10.2012 17:01
u mnie nazywają się faworki i smakują wspaniale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat