Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żółtko jajek
5 sztuk -
mąka pszenna
500 gram -
ocet
2 łyżki -
kwaśna śmietana
2 łyżki -
sól
szczypta -
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Wykraj nożem podłużne paski o kształcie równoległoboku. Każdy z nich natnij na środku i przełóż jeden koniec tak, by powstał supełek. Wykrajane chruściki przykryj ściereczką, aby nie dopuścić do ich wyschnięcia.
Smaż na złoty kolor na gorącym tłuszczu (smalcu lub oleju). Usmażony chrust wyłóż na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej z prawdziwą wanilią).
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się