Smak dzieciństwa: chruściki

Smak dzieciństwa: chruściki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    500 gram
  • ocet

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieć ze sobą. Ciasto rozwałkuj cieniutko. Podsypuj je jednak jak najmniejszą ilością mąki, w innym przypadku na tłuszczu będzie tworzyła się piana.

Wykraj nożem podłużne paski o kształcie równoległoboku. Każdy z nich natnij na środku i przełóż jeden koniec tak, by powstał supełek. Wykrajane chruściki przykryj ściereczką, aby nie dopuścić do ich wyschnięcia.

Smaż na złoty kolor na gorącym tłuszczu (smalcu lub oleju). Usmażony chrust wyłóż na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej z prawdziwą wanilią).

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorian

30.01.2013 07:51
super

Dorian

30.01.2013 07:51
super

natalia.doradca

19.01.2013 09:46
pychotka takie ciacha

justys759

16.10.2012 19:37
pycha

Simeo

16.10.2012 18:57
lubię to

Iwka

16.10.2012 17:44
to też mój smak dzieciństwa

Sylwia26

16.10.2012 17:32
pięknie i smakowicie wyglądają :)

Sylwia56

16.10.2012 17:09
u mnie też faworki

kulinarny smak

16.10.2012 17:01
u mnie nazywają się faworki i smakują wspaniale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat