Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
masło 1/2 kostki
jaja 2 szt
cukier drobny 150 g
drożdże świeże 50 g
olej rzepakowy 1 łyżka
likier amaretto 5 łyżek

Nadzienie

jabłka 1350 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier drobny 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
woda 3 łyżki

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 2 łyżki
cukier puder do posypania

Porada

Z podanej ilości składników wychodzą 2 całkiem spore strucle.

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami cukru, odstawić.
Krok 1 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
2
Jaja ubić z pozostałym cukrem.
Krok 2 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
3
Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min.
Krok 3 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
4
Potem dodać pozostałe składniki, stopione masło i masę jajeczną, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 75 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
5
W tym czasie uprażyć obrane i pokrojone jabłka.
Krok 5 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
6
Do ostudzonych owoców dodać bułkę tartą, wymieszać.
Krok 6 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
7
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć owoce, posypać cynamonem i dodatkowo cukrem.
Krok 7 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
8
Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.
Krok 8 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto
9
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Smaczne, drożdżowe, czyli strucle jabłkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 09.11.2016 12:19
w sam raz do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak