Słone paluszki

Słone paluszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 1/2 kg
  • masło

    20 dag
  • margaryna

    20 dag
  • smalec

    20 dag
  • sól

    2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    8 sztuk
  • jajko

    2 sztuki
  • kwaśna śmietana

    2 szklanki
  • drożdże

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę siekać z tłuszczem, potem dodać sól, kminek jaja i resztę produktów. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować no ok. 0,5 cm i powycinać radełkiem takie paseczki (wymiar ok. 2 cm na 10 cm). Posmarować białkiem i posypać żółtym serem. Piec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat