SŁONE KROPLE DO PIWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    1 kg
  • drożdże

    2 dag
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 szt
  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • smalec

    1 kostka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży,śmietany i cukru zrobić rozczyn.Ugotowane ziemniaki obrać,przetrzeć przez praskę i wymieszać z wyrośniętym rozczynem.Wbić jajka,wsypać mąkę,włożyć miękkie masło.Dokładnie utrzeć na gładką masę.W razie potrzeby można dosypać nieco mąki.Z ciasta formować kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego i natychmiast wrzucać na gorący tłuszcz.Smażyć na złoty kolor,wyjmować na bibułę.Gdy tłuszcz ocieknie,przełożyć na półmisek i posypać solą.Podawać jeszcze ciepłe do zimnego piwa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 06.09.2013 16:35
fajny pomysł
anemon 12.04.2013 21:59
Świetna przekąska nie tylko dla piwoszy.
Łukasz15 21.10.2012 13:24
Ciekawe
IKrakowianka 25.03.2012 21:02
bardzo pomysłowe
Mariusz10 17.01.2012 08:51
super
edi 22.12.2011 23:35
super:)
Justa32 07.12.2011 18:15
POLECAM!!!
Pacia 07.12.2011 11:18
wow-ale super
barbara11561 02.12.2011 19:38
super pomysł,warto wypróbować
Justa32 25.11.2011 11:06
tak też da się zjeść jednak poleca się na ciepło!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat