Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie pierożki z ciasta francuskiego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
jabłka 3 szt
brzoskwinie w puszce 1 puszka
cynamon Prymat do smaku
cytryna do smaku
cukier do smaku
cukier puder do smaku
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie pierożki z ciasta francuskiego

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy cytryną, prószymy cukrem i cynamonem. W wariancie z brzoskwiniami, połówki brzoskwiń z puszki odsączamy z zalewy i kroimy na 2-3 części.
Ciasto francuskie rozwijamy, foremką do pierogów bądź kubkiem wykrwawmy koła. Na każdym kładziemy poporcjowany owoc i sklejamy boki formując pierożki. Przed wstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut. Gorące prószymy cukrem puderm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.02.2013 10:35
bardzo smaczny deser
jordi 04.02.2013 09:17
zjadłbym;)
malaczarna23 03.02.2013 20:59
pyszniutkie
Sandra9 03.02.2013 20:58
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak