Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie pierożki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka 20 dag
margaryna 12 dag
drożdże 4 dag
mleko 5 łyżek
cukier 0,5 łyżeczki
sól
jajko 1 szt - do smarowania

Nadzienie

twaróg 10 dag
śmietana 18 proc 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wanilia

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie pierożki

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Słodkie pierożki foto
2
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.
Krok 2 - Słodkie pierożki foto
3
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać
Krok 3 - Słodkie pierożki foto
4
i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Słodkie pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 10.12.2014 12:49
świetne są
Anna133 09.12.2014 17:40
wspaniałe i do pracy i jako deser !
Renata9 09.12.2014 17:31
rewelacyjne pierożki
Janina 09.12.2014 17:15
Wspaniałe te pierożki;)
Aleksandra/Olcia 09.12.2014 15:22
słodki pomysł
jasiek 09.12.2014 14:42
pyszna przekąska
mirosława4 09.12.2014 14:29
apetyczne :)
Mniam 09.12.2014 11:23
Bardzo lubię te pierożki. Najlepsze do skonsumowania poza domem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak