Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie pampuchy Elfi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka 2,5 szklanki
masło roztopione 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie pampuchy Elfi

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia a gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez chwilę po czym przykrywam ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pysy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze. Pyzy pozostawiam jeszcze na trochę czasu do wyrośnięcia.
Krok 1 - Słodkie pampuchy Elfi foto
2
Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie gotuję na pyzy na parze na tej wodzie pod przykryciem przez około 7-10 minut. Ja posiadam specjalny metalowy stojaczek - sito do robienia własnie takich pyz na parze. Ale jeśli ktoś nie ma polecam użyć np pieluszki lub innej ściereczki i na nie kłaść pyzy.
Krok 2 - Słodkie pampuchy Elfi foto
3
Pyzy podaję z serkiem, dżemem,z cukrem, z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.
Krok 3 - Słodkie pampuchy Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 02.03.2013 13:49
fajna nazwa potrawy:)
IwonaDD 28.02.2013 20:14
pięknie wyrosły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak