Przepis i sposób przygotowania na: Słodki chlebek dyniowy
Forma mała jak na keks: 21x11,5cm
Purée z dyni: obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Następnie umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka (rozpadnie się). Ugotowaną dynię zmiksować na gładką masę i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotowanie chlebka: Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać trzepaczką z purée dyni, jajka i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli po tym czasie chlebek jest nadal niedopieczony, wyciągnąć go z keksówki i dopiec parę minut na samym papierze. Smacznego!