Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
4 sztuki -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
mąka pszenna
4 szklanki -
cukier trzcinowy
2/3 szklanki -
cynamon Prymat
1 łyżeczka -
purée z dyni
2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
2 pełne łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Słodki chlebek dyniowy
Forma mała jak na keks: 21x11,5cm
Purée z dyni: obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Następnie umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka (rozpadnie się). Ugotowaną dynię zmiksować na gładką masę i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotowanie chlebka: Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać trzepaczką z purée dyni, jajka i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli po tym czasie chlebek jest nadal niedopieczony, wyciągnąć go z keksówki i dopiec parę minut na samym papierze. Smacznego!
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)