Słodki chlebek dyniowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier trzcinowy

    2/3 szklanki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • purée z dyni

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 pełne łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Forma mała jak na keks: 21x11,5cm

Purée z dyni: obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Następnie umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka (rozpadnie się). Ugotowaną dynię zmiksować na gładką masę i ostudzić. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Przygotowanie chlebka: Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać trzepaczką  z purée dyni, jajka i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli po tym czasie chlebek jest nadal niedopieczony, wyciągnąć go z keksówki i dopiec parę minut na samym papierze. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 11.10.2013 13:03
ładne i smaczne :)
adelajda 10.10.2013 15:44
pyszne składniki tego chlebka, zapewne chlebek też jest pyszny :)
ONY_za_kare 10.10.2013 10:22
pysznosci!
fotoviderek 09.10.2013 15:00
Ale apetyczny chlebek :)
mysza75 09.10.2013 11:37
Ale on musi byc dobry:-)
Kolorowa 09.10.2013 10:31
Ojjj chcę taki !
AZgotuj 09.10.2013 09:29
ślicznie wygląda aż chce się go jeść
Olga_SK 09.10.2013 09:07
"Kradnę" przepis! :)
joanna30 09.10.2013 08:53
Pyszny chlebuś :)
usmiech 09.10.2013 07:43
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat