Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowo - korzenne nadzienie do piernika

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 400 g
miód 1 łyżka
skórka z pomarańczy lub limonki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
cynamon szczypta
imbir szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
kardamon szczypta
goździki mielone szczypta
Anyż nasiona Prymat szczypta
kolendra mielona szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowo - korzenne nadzienie do piernika

Suszone śliwki wrzucamy do miski i zalewamy wrzącą wodą tak, by całkowicie przykryła owoce. Odstawiamy je na ok. trzy godziny, aż wchłoną wodę i napęcznieją. Odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do nich skórkę pomarańczową. Ucieramy blenderem na jednolitą, gęstą masę. Dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę esencji waniliowej. Doprawiamy po szczypcie wszystkimi przyprawami korzennymi według smaku, lub gotową przyprawą do piernika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 30.09.2014 23:49
nie wygląda zachęcająco, ale na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak