Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4 szt. (twarde)
  • sok z cytryny

  • ser pleśniowy

    4 łyżki
  • orzechy laskowe

    1 szklanka
  • biały krem balsamico

    4 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
Gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
Ser pokruszyć, orzechy rozgnieść.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
W misce połączyć ser pleśniowy z orzechami, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
Powstałą masą wypełnić wydrążone gruszki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 200 °C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 25. Zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami foto
Przed podaniem skropić białym kremem balsamico.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat