Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1,20 kg
cukier pół szklanki
margaryna 1 kostka
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mleko 1 litr
budyń waniliowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak

Kroki postępowania

1
Do miski dać margarynę i cukier. Utrzeć dokładnie. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny z cukrem dodać żółtka a następnie stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ubić białka. Dodać do masy. Na wysmarowaną brytfannę wyłożyć 3/4 masy.
Krok 1 - Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak foto
2
Śliwki umyć i wypestkować.
Krok 2 - Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak foto
3
Kłaść na cieście.
Krok 3 - Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak foto
4
Przygotować budyń w litrze mleka. Wyłożyć na śliwki. Na koniec zalać pozostałością ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut.
Krok 4 - Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak foto
5
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Krok 5 - Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.10.2013 20:12
Zjadłabym :)
Dorota59 18.09.2012 20:28
lubimy owocowe ciasta
Sylwia56
Sylwia56 18.09.2012 16:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak