Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe ślimaczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 115 gram
cukier 115 gram
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
mąka 2 szklanki
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe z wanilią szklanka
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe ślimaczki

1. W dużej misce (od miksera) utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę.

2. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii.

3. Wsypuj powoli mąkę wymieszaną z solą.

4. Kiedy masa dobrze się połączy podziel ją na pół. Z każdej połówki uformuj kulę. Następnie owiń folia spożywczą i spłaszcz formując dysk. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

5. Kiedy ciasto jest już dostatecznie twarde rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30x25 cm.

6. Rozłóż powidła na całej powierzchni zostawiając około 1,5 cm marginesu.

7. Zwiń dokładnie ciasno po krótszym boku.
8. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na co najmniej dobę. Przechowuj nie dłużej niż dwa miesiące.

9. Powtórz czynność z druga połową ciasta.

10. Kiedy jesteś gotowa do upieczenia ciasteczek, rozgrzej piekarnik do 190°C.

11. Wyjmij ciasto z foli i pokrój na szerokość około 1 cm.

12. Ułóż ciasteczka na blasze zostawiając trochę miejsca po między nimi, gdyż ciasto trochę urośnie.

13. Piecz 12-15 minut, aż ciastka nabiorą lekko złotego koloru.

14. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 19.01.2013 08:36
sliczne
Klausia 12.01.2013 00:21
Wyglądają przepysznie :)
Magda60 05.01.2013 20:27
smakowite
stokrotka 02.01.2013 18:58
pyszności!
Inal 01.10.2012 19:08
Nie wiem czemu,ale te ślimaczki uśmiechają się do mnie hihi:)) Wyglądają bardzo uroczo:))
Misiabe 01.10.2012 16:13
wyglądają niezwykle apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak