Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe ślimaczki
2. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii.
3. Wsypuj powoli mąkę wymieszaną z solą.
4. Kiedy masa dobrze się połączy podziel ją na pół. Z każdej połówki uformuj kulę. Następnie owiń folia spożywczą i spłaszcz formując dysk. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
5. Kiedy ciasto jest już dostatecznie twarde rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30x25 cm.
6. Rozłóż powidła na całej powierzchni zostawiając około 1,5 cm marginesu.
7. Zwiń dokładnie ciasno po krótszym boku.
8. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na co najmniej dobę. Przechowuj nie dłużej niż dwa miesiące.
9. Powtórz czynność z druga połową ciasta.
10. Kiedy jesteś gotowa do upieczenia ciasteczek, rozgrzej piekarnik do 190°C.
11. Wyjmij ciasto z foli i pokrój na szerokość około 1 cm.
12. Ułóż ciasteczka na blasze zostawiając trochę miejsca po między nimi, gdyż ciasto trochę urośnie.
13. Piecz 12-15 minut, aż ciastka nabiorą lekko złotego koloru.
14. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Smacznego!