ŚLIWKI W SOSIE WŁASNYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kg
  • cukier - kilka łyzek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, natnij i wyciągnij pestki. Powkładaj ciasno do słoików \"dzemówek\" i zasyp każdy słoik czubata łyżka cukru. Zakręć słoik ale nie na maxa!! by para mogła z nich uchodzić w czasie pasteryzacji. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 100\'C na 30 min. wyłącz piekarnik i poczekaj , aż słoiki ostygną,a następnie sprawdź czy słoiki się domknęły. Śliwki z czasem puszczą sok, ich objętość w słoiku zmniejszy się, ale zachowają naturalny smak. Są doskonałe do deserów, mies oraz jako przekąska.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat