Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki. (Ja rozwałkowuje ciasto małym wałeczkiem do ciasta, ale można również to rozwałkować ciasto na stolnicy i dopiero przełożyć do formy). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je około 10 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. Wykładamy śliwki jedna obok drugiej.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni.