Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • margaryna

    250 g
  • smalec

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • powidła śliwkowe

    3-4 łyżki

Piana

  • białko

    5
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • kisiel cytrynowy

    1 opakowanie
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką

Mąkę przesiewamy wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy masło, smalec, żółtka, cukier i cukier waniliowy i całość siekamy nożem. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta formujemy w kulę. zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min. 1/3 część ciasta również owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki. (Ja rozwałkowuje ciasto małym wałeczkiem do ciasta, ale można również to rozwałkować ciasto na stolnicy i dopiero przełożyć do formy). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je około 10 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. Wykładamy śliwki jedna obok drugiej.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni.
slodkieniebo
Ostudzone ciasto opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

ilka01 20.10.2015 18:02
wygląda pysznie :)
Agnieszka-87-25 20.10.2015 14:44
najprostsze najlepsze
Renata9 20.10.2015 14:17
Smaczne ciacho :-)
Motorek 20.10.2015 13:33
Bardzo dobre
Aleksandra/Olcia 20.10.2015 12:51
uwielbiam je !
dollce 20.10.2015 12:00
Pyszności :) poproszę kawałek
dom-agi 20.10.2015 11:55
Musi byc pyszne!
agaK. 20.10.2015 11:51
Fajne, kisielowej pianki nie robiłam:)
Damiano
Damiano 20.10.2015 11:47
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat