Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto
-
mąka pszenna
3,5 szkl -
margaryna
250 g -
smalec
1 łyżka -
żółtko jajek
5 sztuk -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier
5 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 łyżeczka -
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Nadzienie
-
śliwki węgierki
1 kg -
powidła śliwkowe
3-4 łyżki
Piana
-
białko
5 -
sól
szczypta -
cukier puder
0,5 szkl -
kisiel cytrynowy
1 opakowanie -
cynamon Prymat
0,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki. (Ja rozwałkowuje ciasto małym wałeczkiem do ciasta, ale można również to rozwałkować ciasto na stolnicy i dopiero przełożyć do formy). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je około 10 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. Wykładamy śliwki jedna obok drugiej.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni.
Ostudzone ciasto opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.![]()
Komentarze (9)