Śliwki pod śmietankową czapeczką

Śliwki pod śmietankową czapeczką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    500 g
  • woda

    100 ml
  • cukier

    7 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • woda

    2 łyżki
  • ciasteczk pełnoziarniste

    3
  • kremówka

    350 g
  • cukier puder

    5 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Śliwki pod śmietankową czapeczką

Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę (100ml), zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Śliwki po tym czasie powinny zacząć się rozpadać. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozrobioną w 1-2 łyżkach wody, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Mus przelewamy do 3-4 szklanek i studzimy. Na wierzch kruszymy ciasteczka pełnoziarniste. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i wyciskamy masę do szklanek. od razu podajemy. Deser można udekorować połówką śliwki i listkiem mięty. Deser można podać na ciepło lub zimno. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Pani Domu 06.08.2015 10:14
świetny deser
DorotaZ 08.01.2014 20:15
Podoba mi się ten deser:)
Katarzyna/kate1980 04.11.2013 20:54
fantastyczny deser
fotoviderek 01.11.2013 08:07
Przepięknie wygląda ten deserek :)
Barbara13 20.10.2013 14:44
ale mi smaka narobiłaś
pierniczkowo 20.10.2013 12:26
smakowity deser :)
Renataj 20.10.2013 11:27
Prezentuje się bardzo kusząco
Moni_Wwo 20.10.2013 11:24
Poezja!! A jeszcze jak pięknie podane!! :)
gibli 20.10.2013 10:26
podoba mi się:)
patryska76 20.10.2013 10:14
Ten deser wygląda przecudnie ;)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat