Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe można przygotować z różnych przepisów. Najprostszym z nich jest ten, w którym wystarczy oczyścić owoce z gałązek i pestek, a następnie pokroić i smażyć w głębokim garnku (na niewielkim ogniu). Jeśli chcecie uzyskać nieprzesłodzone powidło śliwkowe, to nie musicie dodawać ani grama cukru. Śliwki zawierają naturalny cukier, który nada powidłom delikatnego smaku słodyczy. Co ważne, przygotowanie powidła śliwkowego to kilkudniowe przedsięwzięcie, ponieważ bardzo ważne jest smażenie powidła w odstępie kilku dni, tak by finalnie w garnku znalazła się 1/3 owoców pierwotnie dodanych do garnka.
Powidło śliwkowe przepis:
1. Śliwki należy umyć, oczyścić z gałązek, poprzekrajać na ćwiartki i wyjąć pestki.
2. Wrzucić całość do garnka z grubym dnem i smażyć, aż śliwki się rozpadną. Przez kolejne godziny smażyć na niewielkim ogniu. Następnego dnia również smażyć kilka godzin i tak przez kilka dni, co jakiś czas mieszając.
3. Smażyć powidła do momentu, aż zostanie 1/3 z całości, jaką włożyliśmy do garnka.
4. Gotowe powidła nakładać do słoiczków, oczyszczać brzegi, zakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 30 minut od zagotowania, następnie słoiczki wyjmować, dobrze dokręcać i stawiac do góry dnem. Pozostawić, aż wystygną.