Powidła śliwkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    6 kilo
  • słoiczki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki należy umyć, oczyścić z gałązek, poprzekrajać na ćwiartki i wyjąć pestki. Wrzucić całość do garnka z grubym dnem i smażyć, aż śliwki się cąłkowicie rozmiękną. Przez kolejne godziny smażyć na niewielkim ogniu, nastepnego dnia również smażyć kilka godzin i tak przez kilka dni, co jakiś czas mieszając.

Smażyć powidła do momentu, aż zostanie 1/3 z całości, jaką włożyliśmy do garnka.

Gotowe powidła nakładać do słoiczków, oczyszczać brzegi, zakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 30 minut od zagotowania, następnie słoiczki wyjmowac, dobrze dokręcać i stawiac do góry dnem. Pozostawić, aż wystygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna40 13.03.2013 21:46
a oprócz śliwek nic więcej?
Katarzyna40 13.03.2013 21:45
uwielbiam wszystko ze śliwek!
agunesu 18.08.2012 21:17
pychotka, uwielbiam powidla
parysek10 18.08.2012 17:24
bardzo ładne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat