Śliwki w occie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • woda

    2 szklanka
  • ocet 10 %

    2 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • goździki

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Wodę ugotować z cukrem i octem, dodać cynamon , goździki i zagotować. Do ciepłej zalewy dodać śliwki i odstawić na 4 godziny. Ze śliwek odlać sok zagotować z powrotem wrzucić śliwki i zostawić do przestygnięcia. Gdy przestygną ponownie odlać sok i zagotować. Śliwki włożyć do suchych i czystych słoików, wlać gorącą zalewę, zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat