Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w occie.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
woda 700 ml
ocet 125 ml
cukier brązowy 6 łyżek
cynamon
kardamon
Goździki całe Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w occie.

Śliwki opłukać,osuszyć,pozbawić pestek i porozdzielać na połówki.Cukier rozmieszać w całej ilości ciepłej wody.Do wody z cukrem dodać ocet oraz przyprawy-cynamon,kardamon i goździki.Śliwki ułożyć w słoikach. Umieszczone w słoikach śliwki zalać przygotowaną na bazie wody,cukru, octu i przypraw zalewą.Słoiki zakręcać i pasteryzować przez 10 minut.Po pasteryzowaniu odstawiać słoiki na ściereczkę do góry dnem do wystygnięcia.Z tej porcji składników wyszło mi 3 średniej wielkości słoiczki z pysznymi śliwkami.
Takie śliwki są pyszne do zjadania ich samych prosto ze słoika,jak i również to świetny dodatek do różnorakich dań wytrawnych,wszelakich mięs i wędlin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 07.01.2014 10:11
Ciekawy przepis
Konczi 07.01.2014 08:56
super dodatek do mięska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak