ślimaki z masłem czosnkowym

ślimaki z masłem czosnkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ślimaki

    90 szt
  • włoszczyzna

  • sól

  • masło

    1 opak
  • czosnek

    3 ząbki
  • pietruszka

    1 pęczek
  • pieczywo tostowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ślimaki z masłem czosnkowym

Kroki postępowania

Krok 1 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
ślimaki trzymamy przez około 3 dni np w wiaderku, ale przykryte siatką by miały przewiew i mogły oddychać. W tym czasie one się wypróżnią. Następnie myjemy je i posypujemy dużą ilością soli by je odśluzować.
Krok 2 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Odstawiamy na 10 minut, następnie je myjemy z tego śluzu i wrzucamy do wrzątku. Partiami by woda ciągle wrzała. Gotujemy około 10 minut.
Krok 3 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Gdy wystygną, widelczykiem z dwoma ząbkami wyciągami ślimaki okrężnym ruchem by wyjąć je w całości. Skorupki odkładamy-przydadzą się nam jeszcze. Jeśli ślimaka nie zostanie wyciągnięty w całości to skorupkę wyrzucamy.
Krok 4 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Odkrajamy od ślimaka nogę-ta część co wychodzi ze skorupki, tą co się chowa wewnątrz wyrzucamy.
Krok 5 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Gotujemy bulion na włoszczyźnie i wrzucamy do niego ślimaki. W razie wyparowywania dolewamy wody. Gotujemy około 2-2,5 godziny, aż widelczyk bez oporu wejdzie w mięso. Skorupki natomiast wygotowujemy w osobnym garnku, przez około 30 minut.
Krok 6 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Odcedzamy mięso od rosołu.
Krok 7 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Masło ucieramy z posiekaną pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 8 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Wygotowane i suche skorupki nadziewamy ślimakiem i dokładamy masełko.
Krok 9 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
Ślimaki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 8-10 minut. Trzeba je układać otworkami do góry by masło nie wypłynęło. Robimy tosty i podajemy ślimaki. Masło ze skorupki wylewamy na tosty i widelczykiem wyjmujemy mięso.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Habibi 25.10.2015 12:46
bardzo dużo pracy i czasu wymaga przygotowanie... podziwiam zacięcie :)
Stenka 24.10.2015 19:13
jakoś nigdy nie jadłam i nie mam na nie ochoty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat