Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak z serem
Uformować kulę, włożyć do miski, nakryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić. Połowę masła, utrzeć z cukrem. Dodać ser, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, aromat, ucierać jeszcze chwilę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera razem z rodzynkami, delikatnie wymieszać.
Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować cieniutko ciasto. Posmarować ciasto, roztopionym masłem, rozsmarować równo masę serową, zostawiają nie posmarowane dwu centymetrowe brzegi
.Zwinąć struclę, wzdłuż dłuższego boku.
Wysmarować okrągłą formę, ułożyć w kształcie ślimaka.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 50 minut.
Mleko podgrzać, po 30 minutach pieczenia zalać nim struclę.
Struclę po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem.
Najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO!!!!