Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimak z serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 20 dkg
sól 1 szczypta
woda letnia 100 mililitrów
olej 3 łyżki

NADZIENIE

masło 8 dkg
ser biały 20 dkg
cukier kryształ 3 łyżki
śmietana 30% 80 mililitrów
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
rodzynki 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

DODATKOWO

mleko ciepłe 200 mililitrów
cukier trzcinowy
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak z serem

Z mąki , oleju, wody i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto.
Uformować kulę, włożyć do miski, nakryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić. Połowę masła, utrzeć z cukrem. Dodać ser, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, aromat, ucierać jeszcze chwilę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera razem z rodzynkami, delikatnie wymieszać.
Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować cieniutko ciasto. Posmarować ciasto, roztopionym masłem, rozsmarować równo masę serową, zostawiają nie posmarowane dwu centymetrowe brzegi
.Zwinąć struclę, wzdłuż dłuższego boku.
Wysmarować okrągłą formę, ułożyć w kształcie ślimaka.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 50 minut.
Mleko podgrzać, po 30 minutach pieczenia zalać nim struclę.
Struclę po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem.
Najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.09.2015 20:53
ślinka leci na widok tak pysznego ślimaka
adelajda 20.09.2015 18:16
Tak jest bez spulchniacza .
misia53 20.09.2015 16:22
Wygląda ładnie chociaż myślałam ,że jest drożdzowy. Bez żadnego spulchniacza ma być?
Renata9 19.09.2015 20:51
Takiego pysznego ślimaczka to bym chętnie zjadła :-)
Mama niejadka 19.09.2015 19:57
Super przepis
pestka 19.09.2015 17:50
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak