Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z cynamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 50 dag
drożdże świeże 3 dag
jajko 1 szt
mleko 1/4 L
cukier 10 dag
sól 1/2 łyżeczki
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 łyzeczka

NADZIENIE

masło 5 dag
cukier 10 dag
cynamon 2 łyżeczki

dodatkowo

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z cynamonem

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cynamonem z cukrem.
Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 11.09.2015 08:42
Robię podobne :) są pyszne
Krystyna32 11.09.2015 08:27
wyglądają pysznie
Ada-Gaba 10.09.2015 21:19
uwielbiam takie
adelajda 10.09.2015 17:42
dobre ślimaczki
Grazyna0211 10.09.2015 17:05
smaczny deser
Bernadeta1 10.09.2015 16:54
super słodkości do kawy
Motorek 10.09.2015 14:56
Dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak