Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowe z powidłami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko 100 ml
margaryna 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 3 łyżki
drożdże 20 g
powidła śliwkowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z powidłami

Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier.W misce wymieszać mąkę z żółtkiem i rozpuszczoną margaryną.Cały czas mieszając powoli dodawać mleko z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia.Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować powidła. Ciasto zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku.Pokroić w kawałki o szerokości ok 2-3 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C,po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.01.2014 21:31
ślicznie wyglądają :)
Jastinka 27.10.2013 21:13
apetyczny przepis
Dorota59 12.09.2013 07:39
śliczne, domowe wypieki
smerfetka79 01.05.2013 22:13
wyglądają bardzo apetycznie
miki47 28.04.2013 10:41
pysznie, daję smacznie
caralajna 26.04.2013 18:15
fajnie wyszły
[email protected] 24.01.2013 22:29
bardzo dostojne:)
Alex_M 23.01.2013 08:55
pycha!
gosia561 22.01.2013 23:40
super ślimaki
IwonaKa 22.01.2013 22:30
ślicznie wyglądają,na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak