Ślimaczki cynamonowo waniliowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    30 dag
  • mąka żytnia

    20 dag
  • drożdże

    2 dag
  • masło

    5 dag
  • mleko

    280 ml
  • ziemniaki ugotowane

    10 dag
  • cukier waniliowy

    3 opakowania
  • rodzynki

    1 garść
  • cynamon

    2 łyżki
  • sól

    szczytpa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
Masło roztopić. Ziemniaki zmiksować z lekko podgrzanym mlekiem.
Krok 2 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
Mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i w środku drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka, szczyptą cukru i soli. Pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 3 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
Do mąki dodać jajko, ziemniaki z mlekiem i wyrobić ciasto, pod koniec połączyć z masłem.
Krok 4 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Krok 5 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
Ciasto rozwałkować na prostokąt (można posmarować roztopionym masłem), posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i rodzynkami. Zrolować i pokroić mniejsze roladki.

Ślimaczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Krok 6 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
Piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
molanka 15.12.2016 12:07
pięknie wyglądają
jan_mag 15.12.2016 10:20
Bardzo dobre :)
Wiesława1 15.12.2016 10:03
Bardzo je lubię
Krystyna32 15.12.2016 08:07
bardzo apetyczne
norweska20 14.12.2016 23:47
aromatyczne i smaczne
Renata9 14.12.2016 22:23
Pyszny deserek
bertpvd 14.12.2016 21:05
wspaniałe slimaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat