Śledziki z żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurawina

    1/2 opakowania
  • cebula biała

    1 szt
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • cukier drobny

  • sok z cytryny

  • przecier pomidorowy

    1 łyżeczka
  • ketchup

    3 łyżki
  • matijasy

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy śledzie nie będą już mocno słone płuczemy je i osuszamy. Następnie kroimy w kawałki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oleju - ma lekko zmięknąć ale nie może się zarumienić. Dodajemy do niej ketchup , przecier pomidorowy. Dobrze mieszamy. Dolewamy resztę oleju. Doprawiamy sola , chilli do smaku. Chwilę gotujemy. Dodajemy sok z cytryny i dla przełamania sok z cytryny. Sos musi być słodko kwaśny. Następnie dodajemy żurawinę wszystko mieszamy. Chłodzimy zalewę . Do zalewy dodajemy pokrojonego śledzika. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki aby smaki przeszły .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 23.02.2014 19:25
lubie takie z zurawinka
DorotaZ 23.02.2014 16:29
Muszę wypróbować:)
patryska76 23.02.2014 16:25
Ciekawy pomysł na śledzika ;-)
Beata999 23.02.2014 16:20
Wspaniały śledzik.
Aleksandraa 23.02.2014 13:32
pyszna wersja śledzika
as28 23.02.2014 13:16
fajny przepis
Paolcia 23.02.2014 12:03
mmm smaczne :) jadłam kiedyś :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat