Śledźik domowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    6 szt
  • śmietana 12%

    400 g
  • jogurt bałkański

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • jabłka

    2 twarde
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Matiasy opłukuję i kroję na 1 cm paseczki, wrzucam do miski
2. Cebulkę kroję w drobną kostkę, dodaję do śledzi.
3. Jabłka trę na tarce o dużych oczkach i dodaję do reszty składników.
4. Całość zalewam kwaśną, gęstą śmietaną i dodaję pół kubka dużego jogurtu bałkańskiego(lub innego gęstego)
5. Śledziki doprawiam sokiem z połowy małej cytryny oraz ok. 2 płaskimi łyżkami cukru

Potrawę podaję następnego dnia z dodatkiem ziemniaczków w mundurkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat