Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie ze skorzonerą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 400 g
mleko 700 ml
skorzonera 500 g
soczewica konserwowa 1 mała puszka
kukurydza w puszce 1 mała puszka
jajko ugotowane na twardo 3 szt
ogórek kiszony 3 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
majonez 2 łyżki
woda 1 l
mąka 1 łyżka
ocet 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie ze skorzonerą

Śledzie moczymy w mleku, przez 2-3 godziny. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 2 cm kawałki.
W tym czasie skorzonerę obieramy, wrzucamy do zimnej wody wymieszanej z octem (1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżka octu). Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, tak by były al dente. Studzimy, kroimy na 1 cm kawałki.
Kukurydzę i soczewicę osączamy z zalewy.
Ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 16.12.2017 17:05
bardzo pomysłowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak