Śledzie z rodzynkami i orzechami

Śledzie z rodzynkami i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    200 g
  • rodzynki

    40 g
  • orzechy włoskie

    40 g
  • cebula

    1
  • olej

    50 ml
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie z rodzynkami i orzechami foto
Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki.
Krok 2 - Śledzie z rodzynkami i orzechami foto
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części.
Krok 3 - Śledzie z rodzynkami i orzechami foto
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę. Dokładnie całość mieszamy.
Krok 4 - Śledzie z rodzynkami i orzechami foto
Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Krok 5 - Śledzie z rodzynkami i orzechami foto
Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.12.2012 23:33
ale pyszności

Magda60

08.12.2012 20:01
swietnie wygladaja

Mysiunia

07.12.2012 14:05
nietypowe połączenie, ale dla odważnych świat należy :) Zgadzam się z Beatą - śledziki są bardzo apetyczne :)

Beata61

07.12.2012 07:11
wyglądają tak apetycznie, że muszę spróbować

caffee_tea

06.12.2012 22:41
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat