Śledzie z porem i jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę ze śledziem w roli głównej. W jego towarzystwie kilka prostych składników: por, soczyste jabłko i odrobina słodkiej żurawiny. Sałatka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, a smakuje przepysznie!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • matiasy

    600 gramów
  • por

    1 sztuka
  • jabłko

    2 szt.
  • żurawina suszona

    80 gramów
  • majonez

    4 łyżki
  • jogurt grecki

    3 duża łyż.
  • musztarda wytrawna

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.3 łyżeczka
  • sól

    0.4 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 4 godziny. Czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone. Najlepiej jest spróbować w międzyczasie śledzia. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w 1 cm paski. Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy nasienie i kroimy w większą kostkę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Jogurt, musztardę i pieprz łączymy ze sobą. Dodajemy żurawinę, por, jabłka (z sokiem), natkę pietruszki oraz pokrojone śledzie. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na tym etapie możemy dodać sól, jeśli zachodzi taka potrzeba. Śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzły.

Smacznego!


* biała część
** polecam użyć słodkich, soczystych jabłek. U mnie odmiana Pink Lady

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat