Śledzie z cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    5 sztuk
  • cytryna

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    0,5 szklanki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 sztuk
  • liść laurowy

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę umyć.
Fileta opłukać i przekroić na 3 kawałki.
Na dno słoika lub wiadereczka kroimy plasterki cytryny. Na cytrynę układamy fileta stroną od skórki do cytryny. Na to ziarnka pieprzu i liść laurowy. Kolejna warstwa śledzia stroną od skórki na dół. Na to kolejna warstwa cytryny i znów śledzie przełożone ziarnkiem pieprzu i liściem. Układamy do momentu aż skończą nam się śledzie. Zalewamy olejem i pozostawiamy na 5 dni.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 27.10.2014 08:50
Jadłam nawet po 10 dniach i nie miały nic goryczki, pozatym jest to stary przepis z pokolenia na pokolenie i zawsze była skórka :)
BernadettaP 26.10.2014 22:39
Skórka z cytryny może "oddawać" goryczkę, więc przy tak długim leżakowaniu polecam ją ściąć. Wtedy nie będzie ryzyka, że śledzie zrobią się gorzkie.
Katarzyna59 26.10.2014 18:52
bardzo lubię śledziki na kwaśno
Adam/ZUB3R 26.10.2014 18:23
smaczne śledzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat