Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Śledzie w sosie śmietanowym to jeden z najczęstszych sposobów ich przyrządzania. Kremowy sos wspaniale współgra z wyrazistym smakiem ryby delikatnie go łagodząc, dzięki czemu przekąska ta chętnie wybierana jest jako dodatek na prywatkę czy imprezę. 

Składniki:

cebula biała 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
ogórki kiszone 3 sztuki
ocet winny 2 łyżeczki
smietana 18% 250 ml
cukier 1 łyżeczka
pieprz do smaku
matijasy 5-6 płatów

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem

Śledzie w sosie śmietanowym to popularna przekąska kuchni polskiej, przyrządzana najczęściej w okresie świątecznym. Uwielbiamy połączenie śledzi z cebulą  i ogórkiem kiszonym, które wspaniale podkreślają smak ryby, wyostrzając go i dodając przyjemnej chrupkości. Śledzie w sosie śmietanowym pasują do chleba czy innego ulubionego pieczywa, ale nieoczywistym połączeniem jest jedzenie ich z ziemniakami. Takie połączenie jest bardzo sycące, a co ważne - smaczne!

Kroki postępowania

1
Śledzie na pół godziny zalewam wodą aby wypłukać nadmiar soli. W tym czasie cebulę kroje w drobną kostkę i dodaję do niej ocet winny.
Krok 1 - Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem foto
2
Odsączonego śledzia kroję na 2 centymetrowe paseczki i dodaję do cebuli.
Krok 2 - Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem foto
3
Obrane jabłko i ogórki kiszone ścieram na tarce, dodaję śmietanę, łyżeczkę cukru i pieprz do smaku. Powstałym sosem śmietanowym zalewam śledzie z cebulą, mieszam i odstawiam do lodówki aby się przegryzły.
Krok 3 - Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem foto
4
Zjadam na śniadanie z chlebem lub na obiad z ziemniaczkami polecam tez na imprezowy stół.
Krok 4 - Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem foto
5
Można jeść od razu ale najlepsze są następnego dnia.
Smacznego !
Krok 5 - Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem foto

Śledzie w sosie śmietanowym podawane są zazwyczaj na zimno, jako przekąska lub zakąska. Tradycyjnie podane śledzie z sosem śmietanowym mają wielu zwolenników, dlatego przepis na nie warto mieć zawsze w zanadrzu. Sprawdźcie inne przepisy na dania z dodatkiem śledzi i nie tylko na śledzie w sosie śmietanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 31.12.2013 14:13
smaczne śledziki
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 11:25
Uwielbiam śledzia.
kriko 31.12.2013 10:23
pyszny sledzik
Bernadeta1 30.12.2013 23:55
robię podobnie, bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak