Śledzie w sosie majonezowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    1 l
  • żółtko jajek

    2 szt
  • olej roślinny

    250 ml
  • musztarda

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • jabłko kwaśne

    1 szt.
  • ogórek konserwowy

    2-3 szt
  • cukier

  • sól

  • śledzie

    50 (w zalewie solnej)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety moczymy w wodzie przez 6-10 godzin, w czasie moczenia dwukrotnie zmieniamy wodę. Ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Po tym czasie wyjmujmey je , osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki ok. 3 -4 cm.
Sos: Żółtka ucieramy z musztardą, ucierając dodajemy cieniutkim strumyczkiem oliwę . Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kawałki śledzia kładziemy na półmisku przykrywamy sosem majonezowym. Na wierzch przybieramy posiekanym drobno jabłuszkiem oraz ogórkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat