Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie w śmietanie

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie matjas 80 dag
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
ogórek kiszony 3/4 sztuki
jabłko kwaśne 1 sztuka
cebula 4 sztuki małe
ocet do skropienia śledzi
pieprz do posypania śledzi
natka pietruszki 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
majonez 4 łyżki
śmietana kwaśna 1,5 kubka
cukier kryształ 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie w śmietanie

Kroki postępowania

1
Śledzie pokrojone w mniejsze kawałki, średnio 3-4 cm. Skrapiamy octem ok 7 łyżek octu oraz obficie posypujemy pieprzem. Odstawiamy na ok 5 godzin.
Krok 1 - śledzie w śmietanie foto
2
Następnie jajko kroimy i cebule w drobną kostkę. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. Podobnie robimy z ogórkiem.
Krok 2 - śledzie w śmietanie foto
3
Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, majonez, natkę pietruszki.
Krok 3 - śledzie w śmietanie foto
4
Mieszamy. Dodajemy cukier. Łączymy z poszczególnymi składnikami, na koniec
Krok 4 - śledzie w śmietanie foto
5
połączone skladniki poza śledziami
Krok 5 - śledzie w śmietanie foto
6
dodajemy śledzie i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, chociaż wg mnie po godzinie można je jak najbardziej już jeść.
Krok 6 - śledzie w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak