Śledzie w oliwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    5 sztuk
  • oliwa

  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    do skropienia
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • liść laurowy

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie należny wymoczyć w zimnej wodzie, aby je odsolić. Każdego śledzia pokroić mniej więcej na 2-3 kawałki. Układać w słoiku przekładając je zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać dobrze oliwą, posypać pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Pozostawić na 3-4 dni. Po tym czasie dodać do śledzi pokrojoną w kostkę cebulę (pokrojoną cebulę posolić i odczekać aż zmięknie). Śledzie wyłożyć na salaterkę i skropić cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 07.10.2013 09:11
fajny przepis
Róża1 02.10.2013 23:25
tradycyjne , najlepsze!!!!
aisza1 02.10.2013 09:21
palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat