Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Śledzie posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia. Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna!

Składniki:

Śledzie:

filety śledziowe 300 gramów
olej 0.5 szklanki
cebula 1 sztuka
miód płynny 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz 3 szczypty

Porada

Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy. W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
Wszystkie składniki należy połączyć.

Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:31
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 29.01.2019 18:56
Śledzie są pyszne :) Wszystkie :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:20
Pyszne śledzie ,uwielbiam pod każdą postacią;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak