Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Śledzie posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia. Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Śledzie:

  • filety śledziowe

    300 gramów
  • olej

    0.5 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • miód płynny

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • pieprz

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
Wszystkie składniki należy połączyć.

Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".

Diana Rusiłowicz
Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy. W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:31
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 29.01.2019 18:56
Śledzie są pyszne :) Wszystkie :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:20
Pyszne śledzie ,uwielbiam pod każdą postacią;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat