Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Śledzie posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia. Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Śledzie:

  • filety śledziowe

    300 gramów
  • olej

    0.5 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • miód płynny

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • pieprz

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
Wszystkie składniki należy połączyć.

Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".

Diana Rusiłowicz
Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy. W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 18:56
Śledzie są pyszne :) Wszystkie :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:20
Pyszne śledzie ,uwielbiam pod każdą postacią;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat