Śledzie w oleju

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet

  • cebula biała

    7 szt.
  • olej

  • sól

  • woda

  • śledzie

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie czyścimy i dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i wsypujemy 4 łyżki stołowe soli, dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy 0.5 litra octu i wkładamy śledzie. Zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie cebulę kroimy w kostkę i skrapiamy octem. Śledzie wyjmujemy z roztworu, przecinamy wzdłuż kręgosłupa i wyjmujemy ości i jeżeli się uda zdejmujemy skórkę. Kroimy je w małe kawałki. Do słoiczka wkładamy na przemian cebulę i pokrojone śledzie. Zalewamy olejem i zostawiamy na następne 12 godz. Po tym czasie są gotowe do spożycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.02.2013 00:07
bardzo smaczne są takie śledzie
Anna169Hosz 25.01.2013 09:39
Dawno nie jadłam takich śledzi...ostatnio w sprzedaży spotykam same płaty śledziowe:(
mirosława4 24.09.2012 19:40
smaczne nie tylko na kolację :)
Maniek2 07.05.2012 20:04
super
andzia123 25.03.2012 16:05
uwielbiam
Agnieszka/picola 05.03.2012 12:45
uwielbiam
Emilia21 27.01.2012 11:49
mmmm
Emilia21 27.01.2012 11:49
mmmm
MAR3STA 14.01.2011 22:00
świetne takich śledzików nie robiłam:)
Karolcia12 07.01.2011 20:05
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat