Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie solone w sosie majonezowo-chrzanowym z jabłkiem i cebulą

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 350 g
cebula biała 2 duże
szara reneta 2 szt.
cytryna 1 mała
cukier 1-2 łyżki
olej rzepakowy 2-3 łyżki
majonez tradycyjny 2/3 szkl.
jogurt grecki 1/2 szkl.
chrzan ze słoika 1 łyżka

Porada

Śledzie można podać z pieczywem albo z pieczonymi czy gotowanymi w mundurkach ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie solone w sosie majonezowo-chrzanowym z jabłkiem i cebulą

Śledzie namoczyć w mleku przez 1-2 godziny, odcedzić i pokroić w szerokie paski.

Majonez połączyć z chrzanem, jogurtem i oliwą - dodać skórkę otartą z kawałka cytryny.

Cebulę pokroić na połówki, każdą z nich naciąć pośrodku i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Posypać cukrem, skropić sokiem z całej cytryny, lekko posolić - wymieszać, a następnie wygnieść łyżką lub dłonią i pozostawić na 15 minut.

Jabłka obrać i utrzeć na największych oczkach tarki warzywnej, po czym szybko wymieszać z przygotowanym sosem majonezowym, aby nie zdążyły ściemnieć.

W sporej salaterce połączyć pokrojone śledziki, odstaną cebulę i sos z jabłkiem- wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do dużego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na dobę.

Przed podaniem ponownie przemieszać i ew. dosolić i dosłodzić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 01.12.2014 14:10
dla mnie smaczne danie podano do zjedzenia
pestka 01.12.2014 13:32
podoba mi się ta propozycja podania śledzi
Czyki 01.12.2014 11:43
Znakomite połączenie :)
Michał2 01.12.2014 11:30
bardzo smaczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak