Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pod pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 10 płatów
jabłka 2 szt
cebula czerwona 2 sztuka
cebula biała 2 szt
ocet winny 3 lyżki
cytryna 1 szt
kwaśna śmietana 400 ml
cukier 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej
ogórek konserwowy Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pod pierzynką

Kroki postępowania

1
śledzie moczymy w wodzie na 30 min zmieniajac wode 2 razy. kroimy na kawalki.
Krok 1 - Śledzie pod pierzynką foto
2
Jablka obieramy i jedno jabłko kroimy w plasterki a drugie w kostkę, bez gniazd nasiennych.

na patalnie wlewamy cet, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, gotujemy az sie zredukuje do syropu.
Krok 2 - Śledzie pod pierzynką foto
3
Do powstalego syropu dodajemy plastry z jabłka,chwilę gotujemy i przekładamy na talerz.
Krok 3 - Śledzie pod pierzynką foto
4
czerwoną cebulę kroimy w plastry i marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i oleju.
Krok 4 - Śledzie pod pierzynką foto
5
cebulę białą kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę jablko i ogórka, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy i odstawiamy
Krok 5 - Śledzie pod pierzynką foto
6
Na dno półmiska układamy jabłko w plasterkach a na nim układamy pokrojone śledzie.. Na śledzie układamy sos ze śmietany i dekorujemy marynowaną czerwoną cebulą.

Smacznego :)
Krok 6 - Śledzie pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.01.2015 23:08
Uwielbiam takie śledzie
Megg 02.01.2015 20:58
uwielbiam śledziki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak