Śledzie pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    10 płatów
  • jabłka

    2 szt
  • cebula czerwona

    2 sztuka
  • cebula biała

    2 szt
  • ocet winny

    3 lyżki
  • cytryna

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    400 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

  • ogórek konserwowy Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie pod pierzynką foto
śledzie moczymy w wodzie na 30 min zmieniajac wode 2 razy. kroimy na kawalki.
Krok 2 - Śledzie pod pierzynką foto
Jablka obieramy i jedno jabłko kroimy w plasterki a drugie w kostkę, bez gniazd nasiennych.

na patalnie wlewamy cet, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, gotujemy az sie zredukuje do syropu.
Krok 3 - Śledzie pod pierzynką foto
Do powstalego syropu dodajemy plastry z jabłka,chwilę gotujemy i przekładamy na talerz.
Krok 4 - Śledzie pod pierzynką foto
czerwoną cebulę kroimy w plastry i marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i oleju.
Krok 5 - Śledzie pod pierzynką foto
cebulę białą kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę jablko i ogórka, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy i odstawiamy
Krok 6 - Śledzie pod pierzynką foto
Na dno półmiska układamy jabłko w plasterkach a na nim układamy pokrojone śledzie.. Na śledzie układamy sos ze śmietany i dekorujemy marynowaną czerwoną cebulą.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 02.01.2015 23:08
Uwielbiam takie śledzie
Megg 02.01.2015 20:58
uwielbiam śledziki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat