Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w smażonych jabłkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl
olej 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny 1/2 łyżka
papryka mielona
sól
pieprz
natka pietruszki
śledzie 60 (solone)
jabłko winne 30 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w smażonych jabłkach

Wymoczone przez noc śledzie wyfiletować , zalać mlekiem i odstawić na 2 godz. W rondelku na oleju posmażyć chwilę pokrojone w plasterki obrane jabłka.Dodać majeranek, otartą skórkę , sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę.Wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Dodać przecier pomidorowy i cukier, skropić wodą i zamieszać, zdjąć z ognia.Śledzie pokroić, ułożyć na półmisku, na wierzch położyć ostudzone jabłka i wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorować plasterkami z cytryny i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak