Śledź w pomidorowym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    1 kg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • rodzynki

    1 garść
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • ketchup łagodny

    3 łyżki
  • woda

  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledź w pomidorowym sosie foto
1. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy z dodatkiem cukru. Dodajemy do niej rodzynki, cynamon, listek, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i ketchup. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy wody i dusimy kilka minut, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Wcześniej namoczone śledzie kroimy na kawałeczki.
Krok 2 - Śledź w pomidorowym sosie foto
2. Przekładamy do miseczki i dodajemy do nich lekko ciepłą warzywną marynatę. Delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Śledź w pomidorowym sosie foto
Układamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 02.10.2015 12:19
lubię śledzika na różne sposoby!
Pani Domu 02.10.2015 07:52
wyglądają pysznie
Skotka 01.10.2015 21:05
Moje ulubione:)
mirosława4 01.10.2015 18:42
smaczny ten śledzik
JulkaTomeczek 01.10.2015 18:14
Pyszny śledzik
gusia1000 01.10.2015 17:11
Lubię takiego śledzia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat