Śledź w oleju z cebulą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filetów śledziowych solonych, bez skóry (najlepiej matjasów)

    6-8
  • szkl. zwykłego mleka (% nieistotny)

    1-1,5
  • dość duże cebule

    2
  • olej słonecznikowy

    do zalania:
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas. Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5s odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna. W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie \"pomagam\" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
buksiak12 14.09.2010 09:43
fajny przepis
buksiak12 14.09.2010 09:43
fajny przepis
buksiak12 14.09.2010 09:43
fajny przepis
Dorota71 14.09.2010 09:05
mniam mniam
Dorota71 14.09.2010 09:05
mniam mniam
Emilia22 14.09.2010 08:31
bardzo ciekawy przepis
Emilia22 14.09.2010 08:31
bardzo ciekawy przepis
Emilia22 14.09.2010 08:31
bardzo ciekawy przepis
Ewa104 05.08.2010 18:37
Uwielbiam takie śledziki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat