ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    50 dag
  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    2
  • buraki czerwone

    2
  • cebule

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyzeczka
  • jogurt naturalny

    po 125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w mleku lub w wodzie, kroimy na kawałki.
Ugotowane i obrane ziemniaki i buraki kroimy w dużą kostkę,cebulę w kosteczkę.
Sos: mieszamy majonez z jogurtem, musztardą, przeciśniętym czosnkiem i cukrem.
W szklanym naczyniu układamy warstwami
-ziemniaki,
-śledzie,
-cebula,
-buraki,
Całość zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin na \"przegryzkę\".
Można dodać inne składniki, takie jak jabłko, ogórek kiszony, groszek jajko ugotowane na twardo, czy inne według smaku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat