Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź po grecku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 500 g
koncentrat pomidorowy 150 g
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczki
ocet 10 % 2 łyżki
marchew 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
ząbek czosnku 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
pieprz 3 sztuki
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia 40 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź po grecku

Śledzie wymoczyć w wodzie, by nie były zbyt słone. Moczyć ok. 2h, zmieniając wodę mniej więcej 3 razy. W tym czasie cebulę pokroić i przysmażyć na oleju. Gdy się zeszkli dodać startą na tarce (o dużych oczkach) marchewkę i posiekany drobno czosnek. Smażyć jeszcze ok. 5min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz ziarnisty i całość wymieszać. Następnie dodać i musztardę sarepską – jednak należy tu uważać z ilością, (dla niektórych może być za ostra, wówczas można użyć innej). Całość doprawić pieprzem mielonym. Śledzie wyciągnąć z wody, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. Połączyć z sosem. Całość wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 17.12.2014 14:05
zjadłabym go
Ewelina1991 17.12.2014 08:43
smaczny śledzik
Noruas 16.12.2014 23:08
u mnie ulubiony dodatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak