Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie kluski z dziurką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól do smaku
skrobia ziemniaczana 1-1,5 szklanki
woda ciepła 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie kluski z dziurką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Krok 1 - Śląskie kluski z dziurką foto
2
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do kartofli.
Krok 2 - Śląskie kluski z dziurką foto
3
Dodajemy mąkę oraz wodę i wyrabiamy do połączenia. Ciasto nie ma być zbyt lepkie.
Krok 3 - Śląskie kluski z dziurką foto
4
Z ciasta formujemy kluski w środku robimy dziurkę.
Krok 4 - Śląskie kluski z dziurką foto
5
Wkładamy kluski na gotująca osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Krok 5 - Śląskie kluski z dziurką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 09.07.2014 18:16
Coś w sam raz dla mnie... uwielbiam wszystkie kluseczki:)
gottrina 09.07.2014 16:30
uwielbiam takie kluski
Pani Domu 09.07.2014 14:29
dobre kluseczki
molanka 09.07.2014 13:53
bardzo lubię kluski śląskie
Ewelina1991 09.07.2014 12:38
pyszny obiadek
Czyki 09.07.2014 12:29
Idealne kluski :) pychota :)
Grazyna0211 09.07.2014 11:34
też takie robię i bardzo je lubię
pestka 09.07.2014 10:28
bardzo często robię takie kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak