Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski kartoflak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 2 szt
jajko 4 szt
boczek 20 dag
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski kartoflak

Kroki postępowania

1
Ziemniaki płuczemy i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy z łupinek.
Krok 1 - Śląski kartoflak foto
2
Ziemniaki i cebulę ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy przyprawy do smaku i jajka. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Śląski kartoflak foto
3
Część boczku kroimy w plasterki aby wyłożyć go na dno formy. Pozostały boczek kroimy w kostkę i smażymy na gorącej patelni. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
Krok 3 - Śląski kartoflak foto
5
Dno formy wykładamy boczkiem. Masę ziemniaczaną wylewamy do formy. Wyrównujemy i pieczemy ok 1 godzinę i 10 minut w 185 stopniach.
Smacznego!
Krok 4 - Śląski kartoflak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.03.2015 10:52
fajny kartoflak
marzut 21.01.2015 11:17
fajny przepis :)
dodi 21.01.2015 09:00
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak