Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląska kopa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
orzechy 50 g
rodzynki 50 g
migdały 20 g
spirytus 50 g
śmietana 30% 500 ml
ananas 1 puszka
śmietan fix 2 szt.
kiwi 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Śląska kopa

Kroki postępowania

1
Biszkopt kroję lub rwę na mniejsze kawałki. Ananasy odsączam z syropu i kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno ze śmietan-fixami lub dodaję ostudzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Syrop z ananasa łączę ze spirytusem (lub wiśniówką), tak aby otrzymać mocny poncz.
Krok 1 - Śląska kopa foto
2
Ułożenie kopy: Kopę podaję się w misce, albo na talerzu w postaci kopy. Ja przygotowałam obydwie wersje. Warstwy kopy: Pierwszą warstwę stanowią kawałki biszkoptu, które nasącza się mocno ponczem. Następna warstwa to pokrojone owoce, które spryskuje się delikatnie alkoholem. Kolejna warstwa to bakalie. Następnie warstwa bitej śmietany, znów biszkopt nasączony porządnie ponczem, owoce, bakalie i śmietana. Czynności należy powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić bita śmietana.
Krok 2 - Śląska kopa foto
3
Całość dekoruję ulubionymi owocami, bakaliami. Deser wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Krok 3 - Śląska kopa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krakowianka 10.10.2012 12:05
super ! podoba mi się ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak