Śląska fantazja z borówkami

Śląska fantazja z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKUMĄ

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    230 g
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka

DODATKI

  • jogurt jagodowy

    200 g
  • borówki

    200 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Śląska fantazja z borówkami

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy je i studzimy. Ostudzone ziemniaki rozgniatamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy 1 jajko oraz 1 żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, kurkumę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich robimy rulonik, który kroimy na mniejsze części. Z każdej części formujemy kluskę, a na środku robimy charakterystyczną dla nich dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia.

Następnie kluseczki wystarczy polać jogurtem jagodowym (świetnie sprawdzi się na przykład Fantazja) i posypać całość świeżymi i słodkimi borówkami. Niebo dla podniebienia! Gorąco polecam i życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

parysek10 24.01.2016 22:47
Genialne, muszę zrobić
Margo1 03.08.2015 14:12
fantazyjnie wygląda
Anna152 28.05.2015 17:17
Chętnie sprobowalabym tej fantazji :)
Mietek z20 26.02.2015 10:47
Ale pysznie wygląda ta fantazja :)
Klausia 31.01.2015 23:06
lubię takie smakołyki :)
Futka 05.09.2014 09:38
Serdecznie Wam dziękuję Kochane :D
Jadwiga/Jaga85 04.09.2014 21:23
jakie żółciutkie!
wwwiolka 04.09.2014 20:13
Pięknie wygląda.
Helena63 04.09.2014 15:52
borówki to moje ulubione owoce, ale na obiad z innymi dodatkami jeszcze nie jadłam
Czyki 04.09.2014 15:17
Cudownie wygląda :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat