Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKUMĄ
-
ziemniaki
1 kg -
mąka ziemniaczana
230 g -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
1 sztuka -
sól
1 łyżeczka
DODATKI
-
jogurt jagodowy
200 g -
borówki
200 g
Przepis i sposób przygotowania Śląska fantazja z borówkami
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich robimy rulonik, który kroimy na mniejsze części. Z każdej części formujemy kluskę, a na środku robimy charakterystyczną dla nich dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia.
Następnie kluseczki wystarczy polać jogurtem jagodowym (świetnie sprawdzi się na przykład Fantazja) i posypać całość świeżymi i słodkimi borówkami. Niebo dla podniebienia! Gorąco polecam i życzę smacznego! :)
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)