Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubaniec ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 g
smalec 100 g
jajko 4 szt.
cukier puder 250 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
mąka krupczatka 1/2 kg
śmietana 1-2 łyżki
śliwki węgierki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec ze śliwkami

Zagnieść margarynę, smalec, cukier waniliowy, 1/2 cukru pudru, żółtka, szczyptę soli, sodę, śmietanę oraz mąkę.
Kiedy powstanie zwarte ciasto, podzielić je na 3 części - owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Wyjąć 2 porcje, rozwałkować i wylepić dno i boki blaszki.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 10-15 minut.
W międzyczasie umyć, osuszyć i wydrylować śliwki oraz ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru pudru.
Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście, rozcięciem w górę, a następnie nakryć je pianą z białek.
Całość posypać suchym kakao - najlepiej przez małe sitko.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i skubać palcami niewielkie porcje wprost na pianę.

Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C i piec 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 23.08.2012 08:28
mmmm świetne ciacho!!!
reniatka 22.08.2012 09:48
pychotka
Habibi 21.08.2012 08:20
No właśnie nie miałam w tym roku agrestu, a ja również bardzo lubię z nim to ciacho :)
adelajda 21.08.2012 08:16
super !! najbardziej lubię z agrestem !
BeataJ 19.08.2012 21:11
rewelacja
1j1o1l1a1 19.08.2012 13:46
a to skubaniec! Jaki smakowity :)))
ziutula
ziutula 19.08.2012 12:17
ładnie się upiekło to skubane....
iziona 19.08.2012 07:45
lubię to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak