Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec ze śliwkami
Kiedy powstanie zwarte ciasto, podzielić je na 3 części - owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Wyjąć 2 porcje, rozwałkować i wylepić dno i boki blaszki.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 10-15 minut.
W międzyczasie umyć, osuszyć i wydrylować śliwki oraz ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru pudru.
Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście, rozcięciem w górę, a następnie nakryć je pianą z białek.
Całość posypać suchym kakao - najlepiej przez małe sitko.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i skubać palcami niewielkie porcje wprost na pianę.
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C i piec 45 minut.