Skubaniec ze śliwkami

Skubaniec ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    150 g
  • smalec

    100 g
  • jajka

    4 szt.
  • cukier puder

    250 g
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • mąka krupczatka

    1/2 kg
  • śmietana

    1-2 łyżki
  • śliwki węgierki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zagnieść margarynę, smalec, cukier waniliowy, 1/2 cukru pudru, żółtka, szczyptę soli, sodę, śmietanę oraz mąkę.
Kiedy powstanie zwarte ciasto, podzielić je na 3 części - owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Wyjąć 2 porcje, rozwałkować i wylepić dno i boki blaszki.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 10-15 minut.
W międzyczasie umyć, osuszyć i wydrylować śliwki oraz ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru pudru.
Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście, rozcięciem w górę, a następnie nakryć je pianą z białek.
Całość posypać suchym kakao - najlepiej przez małe sitko.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i skubać palcami niewielkie porcje wprost na pianę.

Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C i piec 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

23.08.2012 08:28
mmmm świetne ciacho!!!

reniatka

22.08.2012 09:48
pychotka

Habibi

21.08.2012 08:20
No właśnie nie miałam w tym roku agrestu, a ja również bardzo lubię z nim to ciacho :)

adelajda

21.08.2012 08:16
super !! najbardziej lubię z agrestem !

BeataJ

19.08.2012 21:11
rewelacja

1j1o1l1a1

19.08.2012 13:46
a to skubaniec! Jaki smakowity :)))

ziutula

19.08.2012 12:17
ładnie się upiekło to skubane....

iziona

19.08.2012 07:45
lubię to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat