Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
margaryna
150 g -
smalec
100 g -
jajko
4 szt. -
cukier puder
250 g -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
kakao
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 op. -
mąka krupczatka
1/2 kg -
śmietana
1-2 łyżki -
śliwki węgierki
1 kg
Przepis i sposób przygotowania Skubaniec ze śliwkami
Kiedy powstanie zwarte ciasto, podzielić je na 3 części - owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Wyjąć 2 porcje, rozwałkować i wylepić dno i boki blaszki.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 10-15 minut.
W międzyczasie umyć, osuszyć i wydrylować śliwki oraz ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru pudru.
Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście, rozcięciem w górę, a następnie nakryć je pianą z białek.
Całość posypać suchym kakao - najlepiej przez małe sitko.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i skubać palcami niewielkie porcje wprost na pianę.
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C i piec 45 minut.
Komentarze (8)