Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubaniec z agrestem

5.0
(106)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5
mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 200 g
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1,5 łyżki
agrest 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec z agrestem

Margarynę posiekać z przesianą mąką. Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek i wraz z 0,5 szklanki cukru oraz 2 łyżeczkami proszku do pieczenia dodać do masy. Wyrobić ciasto.

Powstałą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1,5 łyżki kakao i wyrobić jednolitą masę. Wszystkie kawałki ciasta włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Ciemną oraz jasną część ciasto wyjąć z lodówki i zlepić ze sobą. Następnie odrywać kawałki masy i układać na spodzie formy.

Na wierzchu wyłożyć agrest. Ze wszystkich białek ubić sztywna pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, po czym wyłożyć na owoce.

Na pianę poskubać trzecią część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 40 minut. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M 15.12.2023 14:00
Czy mogę dodać taki agrest z kompotu ze słoika????
Agnieszka 03.12.2023 10:33
Sprawdzony przepis, nie robię innego skubańca od lat. Świetnie smakuje również z wiśniami :)
Monika 31.07.2023 09:47
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz. Przyznam, iż miałam wątpliwości co do smaku ciasta z agrestem. 1/3 zjedliśmy zanim ostygło. Super smak. Polecam.
Zdzisław 04.07.2014 20:51
ale pyszne ciasto!!!
agnieszka214 04.07.2014 18:29
mniam ciacho
Izabela77 04.07.2014 18:07
pyszne ciasto;)
Christopher 04.07.2014 18:06
Pyszne ciasto.Wiem co piszę,bo robię takie ,tylko ciasta nie skubię,a ścieram na tarce na "łezkach"I rzeczywiście najlepsze jest właśnie z agrestem.
Marta1986 04.07.2014 17:15
bardzo smaczne
nogawkuchni 04.07.2014 17:06
Pyszny skubaniec,rewelacyjne ciasto na świetny deser,ciekawy przepis.
Janina 04.07.2014 16:06
Świetne ciacho;)
gosia561 04.07.2014 15:07
niedługo sezon na agrest
Sroczka 04.07.2014 14:38
Ale pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
Kuchenka 04.07.2014 14:09
nie jadłam nigdy agrestu w takiej formie, więc mysle ze pora wypróbowac cos niwego
adelajda 04.07.2014 13:50
Najbardziej lubię własnie z agrestem :)
Czyki 04.07.2014 13:32
O mamo jak mi narobiłaś ochoty :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak