Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka z nutą żurawiny

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 3 łyżki
konfitura żurawinowa 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
skrzydełka kurczaka 8 sztuk
ryż długoziarnisty 2 saszetki

Porada

Żurawina ma specyficzny smak, w konfiturze bywa słodka z nutą goryczki. Jest idealna nie tylko do deserów, ale również do różnych mięs, nadając daniu niepowtarzalny smak i delikatny aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z nutą żurawiny

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy nią wymoczone wcześniej skrzydełka i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz., aby smaki się połączyły. Po tym czasie wstawiamy skrzydełka do piekarnika i pieczemy do miękkości w naczyniu żaroodpornym. Pod koniec gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Wysypujemy ryż, wykładamy skrzydełka i polewamy wszystko aromatycznym sosem, jaki nam się wytworzył. Na koniec dla dekoracji smarujemy niektóre skrzydełka konfiturą z żurawiny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.11.2014 17:12
uwialbiam takie połączenia
Konczi 04.11.2014 17:03
mmm ale pysznie wygląda Twoje danie, aż zgłodniałam ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak